Kan ritualer virkelig hjælpe?

Måske så du også TV2 Nyheder i januar, hvor Jens Gaardbo interviewede Janne fra Mentalmotion. Hun fortalte, at den nyeste forskning inden for ritualer viser, at faste ritualer både kan hjælpe til at præstere bedre på jobbet, og som en form for mental mindfulness i stressede situationer.

Hvad er et ritual?

Et ritual er en ting eller et gøremål, som gentages gang på gang i forhold til en given situation. Et ritual kan være, at man hver aften lytter til en lille podcast eller et specielt stykke musik. Det kan også være at grine lige inden man skal ind til et vigtigt møde. Ritualer er gentagelser, som kroppen og hjernen kender og dermed kan være med til at skabe ro.

Kan det bruges som stressredskab?

Kan ritualer skabe mindre stress? Ja, det tror jeg faktisk, det kan. Vi lever i et samfund, hvor tingene går stærkt og er i konstant forandring. Derfor kan genkendelighed være slags afslapning for hjernen, når vi ser, hører eller gør bestemte ting gang på gang, som hjernen forbinder med ro.

Hvordan bruges ritualer?

Det er helt op til dig selv, hvordan du bruger et ritual – og hvordan du definerer det. Det er nemlig individuelt, hvad der virker for os hver især.

Min 17-årige søn har faktisk været i forløb hos Janne fra Mentalmotion, og siden da har han med stor succes indført nogle ritualer, som hjælper ham med at skabe fokus.

I 2015 blev han ramt af cancer i hjernen, men har imponeret lægerne ved at komme så hurtigt tilbage på bl.a. sit fodboldhold på eliteplan. Han har et personligt ritual, som består i, at han lytter til en bestemt sang, inden han tager afsted til en kamp. Musikken hjælper ham med at skabe energi og troen på, at han vil spille fortrinligt. Han lukker døren til sit værelse, sætter musikken på og ligger på sin seng med lukkede øjne. Bagefter er han kampklar og tænker positivt. ”You will never walk alone”, som er Liverpools kendingssang, har hjulpet ham igennem mange ting de sidste par år.

Måske vil du lige lytte til den også? Den er altså god! 🙂

Har du også et ritual, som kan hjælpe dig i en speciel situation? Ellers kan du jo overveje at finde et nu 🙂

 

Kærligst Lone